Logg inn

Innholdet på denne siden er markedsføring

Handelsavtale i havn hevet markedene

Handelsavtalen mellom USA og Kina bidro til å holde koken i markedene forrige uke. Oljen stiger på uro i Midtøsten, mens verdens ledere denne uken samles i Davos.

Uken, på ett avsnitt. Verdens finansmarkeder steg i kjølvannet av signeringen av en førstefase handelsavtale mellom USA og Kina, mens oljeprisen stiger etter nedstenging av eksport fra Libya (detaljer under). Verdens aksjemarkeder steg 1-2% forrige uke, med nye toppnoteringer for både S&P 500, Dow Jones Industrial Average og Nasdaq Composite fredag. Også høyrentemarkedene opplevde god avkastning og lavere kredittpåslag. I øvrige kredittmarkeder holdt påslagene seg mer eller mindre uendret, og det samme gjorde statsrentene. Primærmarkedet fortsetter å våkne opp etter juledvalen og forrige uke ble det blant annet utstedt nye obligasjonslån fra Höegh LNG Holdings, BKK, Lyse og Vasakronan.

Handelsavtale mellom Kina og USA holdt markedene i godt humør. Handel stod atter en gang i fokus forrige uke, og onsdag signerte USA og Kina en første-fase-avtale. Avtalen innebærer blant annet at:

  • USA halverer tariffer på kinesiske importvarer verdt USD 120mrd, fra 15% til 7.5%. Tariffene ble opprinnelig innført i september 2019.
  • USA suspenderer planlagte tariffer på kinesiske varer verdt USD 160mrd. Disse skulle innføres i desember. Kina suspenderer sine «gjengjeldelse»-tariffer på amerikanske biler.
  • USA beholder tidligere innførte tariffer på kinesiske varer verdt USD250mrd, men disse kan fjernes som en del av en neste fase, uttalte USAs finansminister, Steven Mnuchin.

Samtidig har kineserne lovet å øke sine kjøp av amerikanske varer med USD200mrd i løpet av de neste to årene, mot USD130mrd i 2017. Avtalen innebærer også sterkere beskyttelse for varemerker og patenter i Kina, mens USA kunngjorde at Kina ikke lenger sees på som en manipulator av egen valuta. Vi tror vi fremdeles vil se gnisninger mellom USA og Kina, da den underliggende faktoren er to svært forskjellige kulturer, ideologier og tankesett som kjemper om hegemoni på flere områder.

Handelsforhandlinger på flere fronter. USA truer Europa med nye tariffer, blant annet som svar på en ny digitalskatt i Frankrike og europeiske subsidier til Airbus. Dette omfatter inntil 100% importskatt på varer til en verdi av ~USD10mrd. Og det er ikke bare på tvers av Atlanteren det forhandles: Storbritannia er også i prosess med å få på plass en handelsavtale med EU. Det er ventet at Europakommisjonen vil få et mandat om forhandlinger med britene 25. februar. Britene skal etter planen forlate EU 31. januar, og en overgangsperiode løper ut året. Om en handelsavtale ikke er på plass innen den tid, vil vanlige WTO-regler gjelde.

Kina åpner opp gjeldsmarkeder. En annen del av handelsavtalen mellom Kina og USA åpner opp for at amerikanske selskaper kan søke om lisenser for å kjøpe opp misligholdte lån i det kinesiske markedet. Etter en enorm gjeldsoppbygging i landet de siste årene, holder kinesiske banker i skrivende stund USD345mrd i såkalte «non-performing loans», ifølge Wall Street Journal. I en artikkel i avisen problematiseres både strukturen av markedet for slike lån, bankenes incentiv og den politiske risikoen.

Oljeprisen steg etter uro. Etter en relativt flat uke, har oljeprisen steget litt etter at styrkene til den libyske kommandanten Khalifa Haftar lørdag blokkerte eksport fra havner øst i landet. Oljeeksporten fra landet, som holder Afrika største oljereserver, vil dermed falle med om lag 800 000 fat/dag. Blokkaden sees på som et strategisk trekk før denne ukens fredsforhandlinger i Berlin. Oljeprisene stiger også etter ytterligere uro i Irak, hvor demonstrasjoner mot landets myndigheter i helgen stoppet produksjon fra to oljefelt. Brent-prisen stiger i dag med om lag en dollar fatet, og handles i skrivende stund på USD65.5/fat.

Resultatsesongen i gang. Forrige uke startet amerikanske banker Q4-resultatsesongen, med gode resultater fra blant andre JP Morgan og Morgan Stanley. Denne uken får vi også resultater fra de første norske selskapene, deriblant Gjensidige Forsikring (onsdag), Pareto Bank (torsdag) og Scatec Solar (fredag). På en begrenset nøkkeltallskalender finner vi for øvrig møter i Norges Bank og den europeiske sentralbanken torsdag, og europeiske og amerikanske PMI-tall (fra Markit) fredag. Verdens ledere møtes denne uken i Davos for å diskutere utfordringer. I fjor meldte arrangøren om et 20% fall i bruk av privatjet, til «kun» 1050 fly. I år stiller konferansen med Greta Thunberg øverst på talelisten, el-biler og lokal mat. Kanskje ikke tilfeldig publiserte den internasjonale organisasjonen Oxfam i går en ny rapport, som viser at verdens 2 153 milliardærer nå eier mer enn de 60% fattigste (4.6 milliarder) menneskene på jorden.

Det er tydelig at fokuset på miljø har nådd toppen av samfunnet, om enn gjennom litt kuriøse utslag. Monacos Prins Albert II har opprettet «Sustainable Yachting Network», som skal fokusere på å gjøre et lite bærekraftig luksusgode litt mindre lite bærekraftig, mens et fransk selskap har utviklet 68 fots, utslippsfri luksusyacht (om man ser bort ifra produksjon). Skuespillerne bidrar også, og Joaquin Phoenix har uttalt at han vil gjenbruke den samme Stella McCartney-smokingen på alle gallaene han skal på i 2020! Og for de ekstra bærekraftige kan vi ta med at en professor fra University of Southern California har utviklet en grønnsaksvest, som kan dyrke inntil 9 kg planter som vannes av brukeren selv. Vi ser fremover med fremtidsoptimisme og ønsker deg en god uke!