Logg inn

Innholdet på denne siden er markedsføring

Janusmarkedet

I det gamle Roma var Janus guden for porter og døråpninger, begynnelse og slutt. Han symboliserte det tvetydige, endring og overgang. Ett ansikt som ser forover, ett som ser bakover. Tvetydige er også markedene i disse dager. På den ene siden signaliserer de fred og ingen fare – på den andre siden ser vi varsellamper som blinker.

Avkastningen de siste par ukene har i liten grad reflektert frykt for coronaviruset. I tråd med hva jeg skrev på bloggen for et par uker siden har vi tidligere sett begrensede effekter av slike hendelser. Effektiv kontroll (og det snakkes også om triksing med tall) har holdt tilfellene nede, og viruset har vært mer nasjonalt enn internasjonalt: 70 548 av de 71 431 tilfellene har funnet sted i Kina. Også 1770 av de 1775 registrerte dødsfallene er i Kina. Via nettet får vi bilder av folketomme gater og Bloomberg estimerer at den kinesiske økonomien i forrige uke opererte på 40-50% av full kapasitet. Allerede før utbruddet ventet flere kinesiske (gjeldstyngede) provinser lavere aktivitet, og den siste tids sykdom har forverret situasjonen. Kinesiske myndigheter ligger derimot ikke på latsiden: De siste ukene har lokale myndigheter fått økt sine gjeldsrammer for 2020, samtidig som selskaper tilbys ekstraordinære skattefritak, og utsteder «anti-epidemic»-obligasjonslån. Sistnevnte brukes for øvrig i stor grad til å refinansiere tidligere gjeld. I dag kom også sentralbanken med ytterligere støtte, i form av rentekutt og ekstra finansiering til bankvesenet.

Med begrenset smitte og betydelig støtte er det kanskje ikke så rart markedene har kommet seg helskinnet gjennom den siste tiden: amerikanske og europeiske aksjemarkeder har gitt 4-5% avkastning hittil i år. Etter en betydelig gjenopphenting den siste tiden, har både Shenzhen- og Hong Kong-børsene nå gitt høyere avkastning enn Oslo Børs hittil i år. En oljepris på 57 dollar fatet har litt å si for dét bildet. Det estimeres at lavere økonomisk aktivitet i Kina har bidratt med et etterspørselsfall på rundt 3 millioner fat om dagen. Forrige uke kuttet IEA sine estimater for global oljeetterspørsel i første kvartal. OPEC+, med Saudi-Arabia i spissen, ønsker å kutte produksjonen ytterligere, mens Russland vil ha ytterligere betenkningstid. Dagens produksjonskutt skal etter planen vare til utgangen av mars. Den siste tiden har det blitt snakket mye om sluttdato for norsk oljenæring: I den sammenheng kan vi også ta med at dagens frivillige kutt fra disse lavkost-produsentene er på 2.1 millioner fat, som er mer enn for full produksjon fra norsk sokkel.

Også kredittmarkedene går så det suser. Ved inngangen til 2019 var det gjennomsnittlige kredittpåslaget i amerikansk høyrentemarked på 7.95%. I dag er det på 5.26%. Europeiske kredittpåslag ligger nær sitt laveste nivå siden finanskrisen, mens vi fremdeles får litt ekstra betalt her oppe i nord, som omtalt i forrige ukes spesialtema: «Det nordiske høyrentemarkedet: Utposten med avkastning». Men fullt så annerledes er vi ikke: Forrige uke kunne Obos-banken emittere hybridkapital (fondsobligasjoner) til en kupong på 3m NIBOR+2.65%. Det er svært billig finansiering, historisk sett. Én ting er at dette indikerer at investorene vurderer banken som stabil og sikker. Men det er også en refleksjon av et marked med høy etterspørsel og begrenset tilbud av ferskvarer – nye lån.

Janus sitt andre ansikt finner vi derimot om vi graver litt i makrotallene. Mens aksjer og kreditt har gitt svært så hyggelig avkastning det siste året, er det fremdeles varsellys som blinker. Fjoråret var preget av svake nøkkeltall og til tross for en stabilisering, er ikke bildet rosenrødt. Amerikansk og europeisk industri-PMI (innkjøpssjefsindekser) ligger i skrivende stund på hhv. 50.9 og 47.9, som ikke er nivåer til å skryte av. Service-PMIene ser noe bedre ut. Et annet moment vi skal følge nøye med på fremover, er det amerikanske jobbmarkedet: lav ledighet i både USA og Europa har bidratt til at folk kan betjene boliglån og opprettholde konsum. Mens ledighetstallene fremdeles er lave, falt derimot antall stillingsutlysninger i USA betydelig i november og desember. Dette har tidligere vært et varsel om økende ledighet, dog med begrenset historikk. Rentenivået indikerer heller ikke høy vekst fremover: Amerikansk rentekurve har atter en gang flatet ut. Med forrige ukes inflasjonstall er nå inflasjonen høyere enn alle punkter på rentekurven. Selv det å kjøpe en 30-årig statsobligasjon gir i skrivende stund negativ realavkastning. Forbrukerne er derimot positive: Forrige ukes forbrukerbarometer fra University of Michigan kom inn på det høyeste nivået siden mars 2018, og det nest høyeste nivået siden 2004! Men det er ikke bare i USA det skjer ting: Etter negativ BNP-vekst i både Frankrike og Italia i fjerde kvartal 2019, har resesjonsfrykten nådd Japan: Nøkkeltall som kom i natt, riktignok påvirket av en momsøkning, viste et annualisert fall på 6.3% i økonomisk vekst. Økonomer ventet -3.8%. Kommende uke er det rolig på nøkkeltallsfronten: Fra Sverige og Storbritannia får vi tall på arbeidsledighet og inflasjon og fra USA får vi referat fra forrige rentemøte i Federal Reserve. Fra OSEBX får vi årsrapporter fra Gaming Innovation Group, Golden Ocean, Norwegian Finans Holding og Tomra.

Forrige uke var det valentinsdagen, og vi avslutter med en liten sak fra bank- og finansverden. I 2016 skulle en kvinne på date og plukket opp mannen, som hun aldri tidligere hadde truffet, i bilen sin. I det de to kjørte forbi en bank, ba mannen henne om å stoppe, og forsvant i noen minutter. Mens kvinnen ventet, tilsynelatende uvitende, ranet mannen banken, før han kom tilbake og ba kvinnen trå på gasspedalen. Kvinnen innså hva som hendte i det politibiler med blålys og sirener dukket opp i bakspeilet, og mannen er nå dømt til 3 års fengsel, melder CNN. Så om du hadde en dårlig dag på «valentines» – trøst deg med at det kunne vært verre. Ønsker dere alle en fin uke med mer søt musikk enn sirener.

-----------------------------------------------

Bilde: Wikimedia Commons, https://commons.wikimedia.org/wiki/File:N29_Janus_und_Bellona,_Sch%C3%B6nbrunn_(03).jpg