Logg inn

Innholdet på denne siden er markedsføring

toppbilde Virusfrykt, markedsfall og støttende sentralbanker

Virusfrykt, markedsfall og støttende sentralbanker

Covid-19-viruset har unnsluppet Kina, og frykten for en global pandemi bidro til betydelig nedgang i markedene forrige uke. Gjennom helgen har derimot verdens sentralbanker og politikere signalisert betydelig støtte og uken åpner i grønt territorium.

Koronaspredning. Covid-19-viruset har unnsluppet Kina, og frykten for en global pandemi bidro til betydelig nedgang i markedene forrige uke. Mer om det nedenfor. Først, en liten status på covid-19. Per i dag morges (05:00) er 89 070 mennesker meldt rammet av sykdommen, hvorav 3 050 er omkommet. Det er i hovedsak eldre som rammes (oversikt fra Kina). Utover Kina (80 026 tilfeller) er det Sør-Korea (4 212 smittede), Italia (1 694 smittede) og Iran (978 smittede) som er hardest rammet (oversikt). I Sør-Korea ble kirker stengt i helgen. Mange av landets smittede fikk sykdommen via en menighet, og Seouls borgermester anklager kirken for blant annet drap, og varsler søksmål. Samtidig meldes det at landets første smittede skal ha opplevd reaktivering av viruset etter friskmelding. På den positive siden melder Sør-Korea om en dødelighet på kun 0.53%, som er lavere enn hva vi har sett i Kina hittil.

I Italia og USA viser nye undersøkelser at viruset kan ha vært tilstede tidligere enn man har trodd. I møte med frykt, er ikke mennesker alltid rasjonelle: I Iran brant sinte demonstranter i helgen ned et sykehus i Bandar Abbas, som respons på meldinger om en rekke dødsfall. Heller ikke dyr er immune for viruset: I Hong Kong er en hund smittet. Ansiktsmasker og håndsprit er utsolgt og fra Kina får vi bilder av mennesker som bruker det de finner for å dekke seg til. Forøvrig: Ansiktsmasker hjelper å begrense smitte fra deg, men er lite egnet til å beskytte mot smitte fra andre.

Markedene hadde en hard uke. Oslo Børs falt 11.4%, mens Europeiske Stoxx 600 og amerikanske S&P 500 falt henholdsvis 12.2% og 11.5%. Frykten ble også reflektert i høyere kredittpåslag: Kredittpåslagene i amerikanske høyrenteobligasjoner steg med hele 141 basispunkter i løpet av uken, mens den europeiske CDS-indeksen iTraxx Crossover steg med 84 basispunkter. I tråd med hva som er vanlig opplever vi nå at man som kreditor er mindre eksponert enn som aksjonær: På totalavkastningsbasis falt nordiske, europeiske og amerikanske høyrenteobligasjoner hhv. 0.7%, 3.0% og 2.6% i løpet av uken – betydelig bedre enn tilsvarende aksjemarkeder. Også gull falt mot slutten av uken, i det som enkelte hevder er en reaksjon på fond som trenger likviditet for å unngå «margin calls». Renter faller også, ettersom investorer trekker mot tryggere havner: Amerikansk 10-årig og 30-årig statsrente nådde nye rekordlave nivåer forrige uke, og handles i skrivende stund på hhv. 1.13% og 1.69%. Oljeprisene har også falt den siste tiden, og et fat nordsjøolje (Brent) handles i skrivende stund på 51.7 USD, ned fra 58.5/fat for en uke siden. Torsdag møtes OPEC-representantene i Wien, og det ventes dypere produksjonskutt for å støtte opp om oljeprisene.

Det er ikke sykdommen i seg selv markedet reagerte på. Vi har et virus som smitter omtrent dobbelt så raskt som influensa, og som verdensbefolkningen ikke har immunitet mot. Dødeligheten er derimot betydelig lavere enn for eksempel SARS og MERS. Markedene faller imidlertid mer på tiltakene for å motvirke spredningen, enn på virusfrykten i seg selv. Det handler vel så mye om frykten for smitteeffekter i økonomien, som smitteeffekter i befolkningen. Satellittbilder fra NASA viste denne helgen hvordan kinesisk forurensning har falt, tilsynelatende som respons på midlertidig nedstenging av kinesisk industri. Samtidig har vi begynt å se effektene i nøkkeltall. Denne helgen fikk vi tall fra den kinesiske industrien: industri-PMIen for februar endte på 35.7, som er svært lavt i historisk sammenheng. Tallene er selvsagt preget av midlertidige faktorer, og vi venter en bedring allerede neste måned.

Myndighetene trår til. Markedene stiger i dag i troen på økt støtte fra myndigheter. Fredag hintet Federal Reserve om økt støtte til markedene: I sin pressemelding skriver den amerikanske sentralbanken at «The Federal Reserve is closely monitoring developments and their implications for the economic outlook. We will use our tools and act as appropriate to support the economy». I løpet av natten har Bank of Japan kommunisert at den vil føre en mer støttende pengepolitikk fremover. Bank of England følger etter i dag og sier den vil «ensure all necessary steps are taken to protect financial and monetary stability». Om utfordringen er reell, er også støtten betydelig.

Hva blir så veien videre? La oss for det første være ærlige på at ingen har svaret på dette. Det er nå mange løse tråder, og det er vanskelig å holde viruset under kontroll. Amerikanske myndigheter venter at det vil erklæres en global pandemi i løpet av en måned. Myndigheter vil sannsynligvis videreføre en rekke tiltak for å begrense smitte. Dette kan gi pusterom for et helsevesen som ellers risikerer overbelastning. Forsinkelse av smitten gir også våren tid til å komme på den nordlige halvkule, som kan hjelpe ytterligere. Slike infeksjoner trives generelt bedre i vinterhalvåret enn sommerhalvåret.

Også denne stormen kommer til å roe seg etter hvert. Jeg tror imidlertid ikke myndigheter vil stenge ned samfunnet i stor skala over lang tid, slik vi nylig har sett i Kina. Da handler frykten mer om denne initielle fasen vil være nok til å avdekke ukjente, eller utenkte, systemrisikoer. Ting som kan smitte og føre økonomien inn i en dypere nedtur. Vi har ikke fasiten på dette, men observerer at prisingen av markedet er betydelig mer attraktiv nå enn for bare en uke siden. Vi skal også ha i bakhodet at markedet ofte handler irrasjonelt i møte med frykt og usikkerhet. Historien viser at reell verdiskaping i samfunnet, som markedene over tid skal reflektere, stiger jevnt og trutt. Også gjennom kriser. I det lange bildet blir prisbevegelser som de vi så forrige uke støy. Har man et langsiktig perspektiv, bør man derfor heller se på det nylige fallet som en kjøpsmulighet.