Logg inn

Innholdet på denne siden er markedsføring

toppbilde Virusfrykt, vaksineobligasjon, Fed-kjøp, eufori, oljetap og bjørnebryting

Virusfrykt, vaksineobligasjon, Fed-kjøp, eufori, oljetap og bjørnebryting

Etter en lengre oppgangsperiode, drevet av optimisme og pengepolitikk, har vi sett rødere tall i markedet den siste uken. Mens pengepolitikken fremdeles er svært støttende, kommer fallet som følge av frykt for nye bølger med koronasmitte, og kanskje en fot i bakken på økonomiske realiteter.

En kjapp oversikt over noen koronanyheter:

  • Kina: I Beijing har myndighetene iverksatt betydelige tiltak, etter at nærmere 100 mennesker er smittet på et grønnsaksmarked i løpet av helgen.
  • Japan: I Tokyo meldes det at 48 mennesker er smittet på en nattklubb, og landet tar i bruk en smittesporingsapp fra Microsoft.
  • Norge: Samtidig må Folkehelseinstituttet her hjemme slette data fra appen smittestopp, etter varsel om forbud fra Datatilsynet.
  • Storbritannia: I gjenåpningen av Europa kunne britene i går atter en gang gå på shopping, etter lengre tids nedstenging. Boris Johnson ba britene om å «shop with confidence».
  • Frankrike: På kontinentet kunngjorde Emmanuel Macron over helgen en gjenåpning av landet og oppheving av de fleste restriksjoner. Macron sa også at han vil bruke de siste to årene av sitt presidentskap på gjenoppbygging av landets økonomi. Forrige uke lanserte franske myndigheter også en støttepakke til flyindustrien, på 15 milliarder Euro. Det er ventet at Emmanuel Macron tirsdag vil kunngjøre at den franske stat vil gi støtte for vaksineproduksjon hos Sanofi.
  • Tyskland: Hos naboene i øst har den tyske staten tatt en eierandel I CureVac GmbH, som jobber med et av over 100 vaksineinitiativer. Samtidig kunngjorde AstraZeneca over helgen at selskapet har signert avtale om å produsere 400 millioner doser av Oxford-universitetets vaksinekandidat, på «no profit»-basis. Etter planen skal leveransene til europeiske land starte innen utgangen av året.

Og mens vi venter på en vaksine går det så som så med den økonomiske veksten. Forrige uke fortsatt antall arbeidsledige å falle her hjemme, men fremdeles er 11.4% av arbeidsstyrken helt eller delvis ledige. På et mer globalt nivå uttalte IMFs Kristalina Georgieva forrige uke at IMF i sin neste rapport, 24. juni, sannsynligvis vil presentere et svakere vekst-estimat for 2020 enn april-estimatet på -3%. En Bloomberg-undersøkelse (77 økonomer) publisert forrige uke viser at medianforventningen til global vekst i år nå er på -3.9%, ned fra -3.3% i mai.

I en fremdeles usikker verden falt dermed risiko-eiendeler onsdag, torsdag og fredag. Spesielt S&P 500 fikk seg en real trøkk torsdag, med et fall på hele 5.9%. I tillegg til smittetall, fokuserte markedet på det som ble oppfattet som en litt mer «haukete» Fed: Ved sentralbankmøtet onsdag kommuniserte sentralbanken at medlemmene av den rentesettende komitéen ser for seg at renten vil holdes uendret ut 2022. Markedet reagerte derimot litt på at komitéen skrev at verdipapirkjøp vil holdes på «minst dagens nivåer». Sentralbanken har de siste ukene kjøpt betydelig mindre verdipapirer enn tidligere i vår. I skrivende stund er OSEBX, S&P 500 og Stoxx 600 ned hhv. 6.5%, 7.3% og 6.6% fra forrige ukes toppnivåer. Totalt sett er indeksene ned hhv. 14.1%, 5.9% og 15.7% hittil i år. Også høyrentemarkedene opplevde noe lavere risikoappetitt forrige uke, og internasjonale markeder har solgt av halvannen prosent siden forrige topp. Kredittpåslagene har kommet opp 50-70bp, mens utviklingen i Norden har vært noe mer stabil.

Likevel: Risikoappetitten er svært mye bedre enn for et par måneder siden. Da det blåste som verst i mars, kunne vi kjøpe fondsobligasjoner i sekundærmarkedet til en implisitt kredittspread på opptil 900 basispunkter (9 prosentpoeng over Nibor). Forrige uke emitterte Sparebank 1 Østlandet et nytt fondsobligasjonslån. Lånet, på NOK 350m, ble plassert mandag, og betaler en kupong på lave 3mN+325bp. Tirsdag emitterte SpareBank 1 BV på Nibor+315bp, og onsdag hentet Sbanken 300 millioner kroner i samme marked, til 3mN+310bp. Til sammenligning betalte DNB Nibor+350bp i samme marked i juni i fjor, da utsiktene til verdensøkonomien så lysere ut.

På emisjonsfronten ser vi stadig nye obligasjonslån, og nå snart også det første vaksinelånet i norske kroner. I dag meldte The International Finance Facility for Immunisation (IFFIm) at det har hyret Credit Agricole og SEB for en prosess hvor det vurderes å utstede et obligasjonslån for organisasjonen, som jobber med «The Vaccine Alliance» Gavi.

Og om noen markeder har vært preget av god stemning, har andre så å si vært euforiske. Forrige mandag kunne vi eksempelvis oppleve at enkelte riggaksjer steg over 100% i løpet av dagen. Et nøkkelord/-navn er "Robinhood". I en verden med begrensede muligheter for tipping på sport, snur folk seg til finansmarkedene i stedet. Nettsiden Robinhood.com har vært sentral i så måte, og brukes av et stort antall privatinvestorer. 3 millioner nye brukere opprettet konto på nettsiden i løpet av årets første kvartal. Mange diskuterer også gamblingen på forumet WallStreetBets på nettsiden Reddit. Mens denne «subkulturen» tidligere har vært marginal, har den i år vokst såpass at både medier og finansmarkeder har begynt å legge merke til den. Utvalgte selskaper har sett ekstreme bevegelser i aksjekurser etter at hærskarer av småinvestorer laster opp i det som nesten kan ligne på pump-and-dump-manipulasjon. Mange av investorene handler i opsjoner.  En annen sentral aktør i post-Corona internett-aksjegambling er Dave Portnoy. Grunnleggeren av nettsiden Barstoolsports har de siste månedene bygget seg opp en følgeskare og sender direktesendinger av sin daytrading via sin twitter-konto.

I mai kom nyheten om at leiebilselskapet Hertz hadde søkt om konkursbeskyttelse (Chapter 11) i USA. I en slik restruktureringsprosess er det vanlig at gjeld kuttes, og aksjonærer utvannes. Betydelige aksjeverdier risikerer å gå tapt, selv etter de 86 prosentene selskapet hadde opplevd på børsen fra toppen i februar, til konkursmeldingen gikk fredag 22. mai. Da markedene åpnet igjen falt aksjen ytterligere 84%. Men deretter skjedde noe merkelig: Fra onsdag 3. juni til mandag 8. juni steg Hertz-kursen nesten 600%. Nettsiden robintrack.net viser at antall Robinhood-brukere som eier Hertz steg fra 63 000 den 3. juni til 115 000 fem dager senere. Hertz er i restrukturering, med en gjeld på 19 milliarder USD. Vanligvis finansierer selskaper i Chapter 11 seg med super-senior (prioritert) DIP-gjeld. Hertz ønsker nå derimot å finansiere seg med å utstede nye aksjer, samtidig som selskapet er i en restrukturering – som altså ofte ender med massiv utvanning og heftig kursfall for aksjonærer. Enda et kuriøst datapunkt i en finansverden som for lengst har gitt oss negative renter, og i år også har gitt oss negativ oljepris.

Og mens verden er volatil – både i og utenfor finansmarkedene – setter vi vår lit til det trauste og mer stabile: sparebanker og nordiske selskaper som genererer god kontantstrøm og kan betjene lånene sine.

På oljefronten er Nordsjøoljen atter en gang under 40-tallet (USD/fat) etter frykt for ny nedstenging og dermed lavere etterspørsel. På den positive siden, fra et norsk perspektiv, viser tall fra Baker Hughes at antallet oljerigger i USA fortsetter å falle. Fra nesten 700 rigger i mars, er det nå 199 rigger igjen i drift. Dette er noe markedsbalansen på sikt kan nyte godt av: «Den beste kuren mot lave oljepriser, er lave oljepriser». Og høyere priser kan komme både oljeselskaper og alternative grønnere energikilder til gode. Mandag kunngjorde britiske BP at selskapet skriver ned sine verdier med hele 17.5 milliarder dollar. Nedskrivingene kommer som følge av reviderte forventninger til oljepris. Samtidig jobber selskapet med sikte på nullutslipp, og vil i september kommunisere til investorer hvordan det vil investere mindre i olje, og mer i fornybar energi, ifølge FT. Og mens store selskaper stadig vekk ønsker å virke mer miljøvennlige, er det ikke alle som har like stort fokus på å være politisk korrekte: Albertas energiminister uttalte nylig at «Now is a great time to be building a pipeline because you can’t have protests of more than 15 people» (link).

Og mens verden turer videre, og vi kun rekker over en brøkdel av informasjonen som flyr forbi, kan vi ta med et par av de mer kuriøse Corona-sakene på tampen: I Vermont har en mann nylig kommet tilbake til sivilisasjonen etter to og en halv måned alene på «silent retreat» i villmarken. Daniel Thorson logget seg på Twitter og spurte «Did I miss anything?». I England har den ~1000 år gamle møllen Sturminster Newton Mill gjenopptatt produksjon av mel for å møte økt etterspørsel, ifølge National Association of British & Irish Millers. I Saudi-Arabia skal antall skilsmisser ha økt med 30% under koronaens første tid (februar). Og i Polen risikerer en 23-åring en bot på mellom 1200 og 7300 dollar, etter at han hoppet over gjerde for å bryte med en bjørn. Video her. Mannen hadde ikke på seg munnbind og brøt dermed smittevernsregler, blant annet. Vi ønsker dere alle en fin og trygg uke, fri for både coronavirus, skilsmisser, bjørnebryting og bjørnemarked.

Bilde: Wikipedia (https://en.wikipedia.org/wiki/File:2010-kodiak-bear-1.jpg)