Logg inn

Innholdet på denne siden er markedsføring

toppbilde Godvær i markedene

Godvær i markedene

Vi håper dere alle har hatt en fin og kortreist sommer. I dagens blogg tar vi en kjapp fot i bakken med status på ståa i markedene og verden ellers.

Vårt nyeste obligasjonsfond, Borea Obligasjon, fylte nylig 1 år. I løpet av fondets første 12 måneder, siden 31. juli 2019, har det gitt en avkastning på 9.7%. Så vidt oss bekjent har ingen andre norske obligasjonsfond gitt høyere avkastning i denne perioden. I går ble fondet omtalt hos HedgeNordic, og artikkelen kan leses her.

--------------------------------------------------

Vi håper dere alle har hatt en fin og kortreist sommer. I dagens blogg tar vi en kjapp fot i bakken med status på ståa i markedene og verden ellers.

COVID-19

 • Smitte: Viruset fortsetter å spre seg i stor skala globalt, men veksten i antall daglige smittede har roet seg. I skrivende stund rapporteres det om 200 000-300 000 nye smittetilfeller hver dag, og dødsfall har kommet opp i 784 000 globalt. De hardest rammede landene (dødsfall) – ikke justert for folketall – er USA (175k), Brasil (110k), Mexico (58k) og India (53k).
 • Vaksiner og behandling: Over 200 vaksiner er nå under utvikling og over 300 medisiner testes for effekt på COVID-19. 8 av vaksinene er for øyeblikket i fase 3 og testes i stor skala. Dette inkluderer den mye omtalte vaksinen fra Moderna, som har vært testet på mennesker siden mars. Også BioNTech, Fosun og Pfizer har en vaksine under fase-3-testing i USA, Argentina, Brasil og Tyskland. Amerikanske myndigheter har inngått avtale om kjøp av 100 millioner doser fra hver av disse to initiativene. Det mye omtalte samarbeidet mellom AstraZeneca og Oxford-universitetet er også i fase 3. Selskapet har avtalt å selge 400 millioner doser til EU. 2 vaksiner er godkjent for bruk: Kinesiske CanSinoBIO sin vaksine ble i juni godkjent (akselerert) for bruk av det kinesiske forsvaret, til tross for at vaksinen for tiden er under fase 3-testing i Saudi-Arabia. Det russiske Gamaleya Research Institute sin vaksine ble for en uke siden også godkjent, til tross for at fase 3-testingen enda ikke har begynt. Vietnam skal ha avtalt å kjøpe 50-150 millioner doser av vaksinen. Gode oversikter over vaksiner kan blant annet sees hos New York Times og Milken Institute.

Støtte til markedene

 • Demokratene og republikanerne diskuterer for tiden en støttepakke til den amerikanske økonomien. Den Føderale koronastøtten utløp for noen uker siden, og de politiske motpartene har enda ikke blitt enige om en ny støttepakke. I mai godkjente Representantenes Hus en pakke på 3400 milliarder dollar, og Nancy Pelosi har nylig uttalt at de kan være villig til å strekke seg ned til 2000 milliarder. Den opprinnelige planen ble ikke akseptert av republikanerne i Senatet, som i sommer foreslo en støttepakke på 1000 milliarder dollar. Bloomberg skriver i dag at Trump-administrasjonen ønsker et midlertidig, mer kortvarig kompromiss, på 500 milliarder dollar, inkludert ledighetspenger på 300 dollar/dag og støtte til postvesenet.
 • Som gjenoppbyggingen etter krig. ECB-sjef, Mario Draghi, sammenlignet i går COVID-19-gjenoppbyggingen med den etter andre verdenskrig: «We should take inspiration from those who were involved in rebuilding the world, Europe and Italy after World War II». Videre uttalte sentralbanksjefen at «the debt created by the pandemic is unprecedented and will have to be repaid mainly by those who are young today … It is therefore our duty to equip them with the means to service that debt»
 • Sentralbankene fortsetter sine støttekjøp, men har gjennom sommeren trappet disse ytterligere ned. Både Federal Reserve, ECB og norske Statens Obligasjonsfond har imidlertid betydelige ubrukte rammer for å øke kjøpene igjen dersom markedene skulle oppleve kraftige fall. I skrivende stund eier Federal Reserve ca. 16% av det amerikanske investment grade-markedet, mens ECB eier om lag én tredjedel av det europeiske. I morgen er det for øvrig rentemøte i Norges Bank. Sentralbanken har indikert første renteheving i desember 2022, mens enkelte økonomer mener denne rentekurven kan komme til å bli hevet noe etter den siste tids prisstigning i boligmarkedet.

Makro og politikk

 • Bedre enn ventet. Generelt har en rekke makroøkonomiske indikatorer kommet inn bedre enn ventet de siste månedene, som reflektert i Citigroup sine «economic surprise»-indekser.
  • Innkjøpssjefsindeksene (PMI) har overrasket positivt både i USA og i Eurosonen. Både i USA (industri: 54.2; tjeneste: 58.1) og Eurosonen (industri: 51.8; tjeneste: 54.7) ligger nivåene nå godt over 50-tallet, som indikerer økonomisk ekspansjon relativt til måneden tidligere.
  • Arbeidsledighet: Færre amerikanere melder seg som arbeidsledige og ledigheten har falt til 10.2%, som var lavere enn ventet for juli. Europeisk ledighet er på 7.8%. Her til lands melder NAV at det ble 39600 færre arbeidssøkere i juli. Ved utgangen av måneden er det registrert 232700 helt eller delvis ledige hos NAV, noe som utgjør 8.2% av arbeidsstyrken.
 • Selskapene overrasket generelt positivt i Q2: Foreløpige tall viser at det aggregerte resultatet til selskapene i den europeiske Stoxx 600-indeksen ble 30% høyere enn ventet i Q2. Dette er langt over «normalen» på 5-10%. For S&P 500 leverte selskapene et resultat som var 22% bedre enn ventet, også det godt over normalen. Den positive overraskelsen for OSEBX var på 13.5%.
 • Usikkerhet rundt handelsavtale. Fase 1 av handelsavtalen mellom USA og Kina ble gjeldende fra og med februar i år og skal etter planen revurderes hver sjette måned. Tirsdag uttalte President Trump at han hadde avlyst planlagte handelssamtaler med Kina («I don’t want to talk to China right now»). I tillegg til å være kritisk til kinesernes håndtering av COVID-19, har amerikanske myndigheter gjennom sommeren også kommet med sanksjoner mot kinesiske enkeltselskaper, deriblant Huawei og ByteDance/TikTok.

Markedsbevegelser den siste tiden

 • Aksjer har beveget seg jevnt og trutt oppover og det amerikanske markedet er i pluss for året. S&P 500 har opp om lag 5% siden nyttår. Oppgangen er i stor grad drevet av teknologigigantene, også reflektert ved en oppgang i NASDAQ-indeksen på 25% hittil i år. Ser vi nærmere på tallene, ser vi derimot at Apple, Amazon, Microsoft, NVIDIA, Facebook og Google står for 7.6% av oppgangen til indeksen, og at de resterende 494 selskapene fremdeles er ned for året. På den andre siden av Atlanteren har Oslo Børs hatt en jevn og positiv utvikling etter en flat juni, men er fremdeles ned 7.9% siden årsskiftet. Europeiske Stoxx 600 har hatt en flatere utvikling den siste tiden, og er ned 11.5% siden nyttår.
 • Kreditt: Etter sentralbankenes støttekjøp er markedene fylt av likviditet. Dette bidrar til å holde renter og kredittpåslag lave. Eksempelvis var det rekordhøy etterspørsel da Tyskland i dag solgte nye statsobligasjoner med 30 års løpetid. Lånet ble plassert til en effektiv rente (yield) på -0.05%. Forrige uke kunne amerikanske Ball Corporation notere en ny rekord: Selskapet, som produserer aluminiumsbokser, lånte USD 1.3mrd i høyrentemarkedet. Renten ble derimot ikke høy, på kun 2.875%, som er den laveste lånekostnaden for 10-årspenger i dette markedet, noensinne. Nordiske høyrenteobligasjoner har ikke opplevd samme spreadinngang gjennom sommeren og betaler for øyeblikket bedre enn tilsvarende obligasjoner internasjonalt.
 • Valuta og råvarer. Den amerikanske dollaren har gjennom sommeren svekket seg både mot EUR og NOK. Valutakurser er konsekvent vanskelige å spå og forklare, men det relative synet på økonomisk utvikling er en viktig faktor. I tillegg har oljeprisen vært på en stigende kurve og ligger i skrivende stund på 45 dollar fatet. Tall fra Baker Hughes viser at det nå kun er 172 rigger som borer i USA, mot 683 før COVID-19. En svekket dollar og betydelig usikkerhet i verdensøkonomien har også bidratt til å sende gullet over 2000 dollar per unse i løpet av sommeren. I skrivende stund handles det på 1988 dollar/unse.

Og til slutt: Om markedet generelt er roligere om sommeren, er det nok av andre ting som skjer. Flyselskapet Emirates har iverksatt et nytt initativ for å få flere reisende: Koronaforsikring. Forsikringen vil dekke kostnader dersom du skulle bli smittet under reise og i verste fall betale 1500 EUR for begravelse. Med mindre du er fra Nord-Korea da og er beskyttet. Landet, som nylig meldte om sitt første mistenkte smittetilfelle hevder nå å ha utviklet en vellykket vaksine. På svenske Gotland har man ansatt riddere for å bekjempe viruset med informasjon, mens India foretrekker bøter til syndere, deriblant en geit. I Miami avfyrte en gjest varselsskudd i en hotellobby for å gjøre gjester oppmerksomme på at de måtte holde avstand. Og med økonomiske problemer blir man kreativ: North Carolina Aquarium har tømt ønskebrønnen for 100 «gallons» (379 liter) med mynter for å betale regninger. Ønsker dere alle en fin og kreativ uke videre!