Logg inn

Innholdet på denne siden er markedsføring

toppbilde Et snev av frykt, forhandlinger på begge sider av Atlanteren, rapporteringssesong og siste banknytt

Et snev av frykt, forhandlinger på begge sider av Atlanteren, rapporteringssesong og siste banknytt

Markedet har den siste uken – og spesielt torsdag – blitt preget av frykt for et pandemisk tilbakeslag. Torsdag falt europeiske børser 1.5-3.0% på frykt for at nye nedstenginger vil hemme økonomisk innhenting og retur til normalen, mens fredagen har båret preg av stabilisering.

Også kredittmarkedene har opplevd noe tilbakegang denne uken, som vist i tabellen under. Likevel har globale høyrenteobligasjoner fremdeles gitt svært god avkastning de siste 3-6 månedene og vi tror ikke vi kommer til å se noen ny, stor nedtur i nordiske høyrenteobligasjoner nå.

Fallet kommer ikke uten grunn. I Frankrike ble det onsdag kunngjort portforbud i deler av landet. 8 byer, deriblant Paris, Lyon og Marseille, og 20 av landets 67 millioner innbyggere rammes av restriksjonene som blir gjeldende fra og med lørdag. I Storbritannia blir blant annet puber og møteplasser innendørs rammet av strengere tiltak fra og med lørdag. I nordvest-England, hvor det innføres «Tier 3»-tiltak («very high alert») møter sentrale myndigheter motstand fra lokale. Ordføreren i Manchester har det siste døgnet uttalt at reglene er urettferdige og at området vil stå imot påleggene fra myndighetene. Også Tyskland kunngjorde strengere tiltak onsdag, dog mindre restriktive enn naboene i vest. Tiltakene innebærer blant annet påbud om munnbind på kollektivtransport og i butikker, kortere åpningstider i barer og restauranter, samt begrensninger på antall deltakere på private arrangementer.

Utover COVID er det i dag knyttet spenning til utfallet av forhandlingene om en handelsavtale mellom Storbritannia og Europa. EU har satt hardt mot hardt, og Boris Johnson uttalte i dag at han nå anser en handelsavtale som usannsynlig. Han mener også at EU ikke har vært villige til å forhandle seriøst de siste månedene. Tidligere uttalte EUs Michel Barnier at «We remain determined to reach a fair deal. We will do everything we can - but not at any price. Our team will continue intensive discussions over the coming weeks. We remain calm, united, determined». Likevel er ikke alt håp ute. EU vil sende et team til London for å fortsette forhandlingene, uttalte Europakommisjonens president, Ursula von der Leyen, i dag. Samtidig uttalte Angela Merkel at EU må være villige til å inngå kompromisser.

På makrofronten har vi den siste uken fått de nyeste økonomiske utsiktene fra Det Internasjonale Pengefondet (IMF). I tråd med flere andre institusjoner venter IMF nå en mindre nedgang i økonomisk vekst (-4.4%) enn de gjorde tidligere. Torsdag uttalte IMFs Kristalina Georgieva at USA og Kina bør fortsette med betydelig finanspolitisk støtte for å hjelpe verden med innhentingen etter COVID. Hun er ikke den eneste som mener dette: På IMFs årsmøte mandag uttalte ECB-sjef Christine Lagarde at hennes største frykt er at finansielle støttetiltak reduseres for raskt. Forrige uke kom Jerome Powell med et lignende budskap, og flere Fed-representanter har understreket at neste runde med obligasjonskjøp ikke nødvendigvis vil være like effektiv, melder Bloomberg.

Tabell: Ventet økonomisk vekst (IMF)

Samtidig står diskusjonen om amerikanske støttetiltak tilsynelatende i stampe. Trump og Pelosi skylder på hverandre i uenigheten om videreføring av finanspolitisk støtte. Trump har hevet forslaget til en pakke til 1800 milliarder dollar, mens det demokrat-kontrollerte Representatenes Hus tidligere har godkjent et forslag som innebærer en pakke på 2200 milliarder. Og mens en støttepakke før valget 3. november tilsynelatende virker mindre og mindre sannsynlig, er det langt fra en umulighet. Torsdag kveld var finansminister Mnuchin igjen i samtaler med demokratenes Nancy Pelosi.

Vi går nå inn i rapporteringssesongen for tredje kvartal og i USA har bankene startet showet. JP Morgan Chase og Citigroup leverte inntjening (“earnings per share”) hhv. 29% og 53% høyere enn hva analytikerne ventet. Bank of America leverte «kun» 3% bedre enn ventet, mens Wells Fargo skuffet, 6.9% under konsensusforventningene. Også investeringsbankene leverer gode resultater, med Goldman Sachs og Morgan Stanley hhv. 75% og 24% høyere enn forventet resultat. Kommende uke begynner også rapporteringen fra de norske bankene, med Gjensidige Bank (tirsdag), Lillesands Sparebank (onsdag), Voss Veksel og Landmands Bank (onsdag), DNB, Sparebanken Møre, Aurskog Sparebank (torsdag), Nidaros Sparebank og SpareBank 1 Nord-Norge (fredag).

Det er mye som skjer på bankfronten i disse dager. Forrige fredag kunngjorde Sparebanken Øst at de setter ned renten på utvalgte rammelån til 1.1%. Der enkelte mener dette vitner om tiltakende konkurranse i bankmarkedet, som igjen kan utløse lavere marginer generelt, er andre mer kritiske: Arctic Securities-analytiker Joakim Svingen uttalte denne uken til Finansavisen «fra et økonomisk perspektiv er dette fullstendig galskap». Det synes foreløpig derimot ikke som om andre banker slenger seg på. Men også på bedriftsmarkedet kan det ligge an til økt konkurranse. Søndag skrev finansavisen at Swedbank vil øke sin eksponering mot norsk næringsliv og har gitt kredittrammer for til sammen 75 milliarder kroner for norske bedrifter. Med økende konkurranse er det harde krav til effektivitet. Nylig kunngjorde SpareBank 1 Nord-Norge at den stenger 16 av 31 kontorer, en beslutning som også har høstet kritikk fra Russland. Denne uken kom nyheten om at SpareBank 1 SMN (Midt-Norge) vil legge ned seks kontorer og nedbemanne med 100 ansatte, og i dag melder SpareBank 1 Ringerike Hadeland at de stenger én filial, uten at dette går ut over de ansatte. En undersøkelse fra SEB viser at finansbransjen fremdeles ser for seg ytterligere nedbemanning i tiden fremover. Likevel: Statistikken viser at italienerne og spanjolene har hhv. 9 og 10 ganger så mange bankfilialer som Norge, justert for folketall. Ønsker dere alle en effektiv helg!