Logg inn

Innholdet på denne siden er markedsføring

Støy og horisonter

Etter et par måneder hvor verdens eksperter og analytikere har prøvd å forutse markedseffektene av det amerikanske valget, er tiden nå kommet for fasiten.

Men først: la oss ta et steg tilbake.

For det er ikke så lett å spå disse effektene. For å få rett må man for det første treffe på utfallet av valget. Etter Brexit og USA-valget i 2016 lærte vi at meningsmålinger er en usikker øvelse. Gårsdagens valg viste også et jevnere resultat enn mange hadde ventet. Fra «Biden-ligger-an-til-å-vinne-med-god-margin-på-meningsmålingene-som-for-øvrig-har-blitt-mer-nøyaktige-siden-forrige-valg», til «her-tok-vi-grundig-feil-igjen-og-Trump-gjør-et-brakvalg» til «vi-glemte-at-det-kom-en-haug-med-poststemmer-og-de-lener-mot-demokratisk-side» til «dette-ble-ganske-jevnt-og-uavklart-og-her-blir-det-kanskje-omtelling-og-søksmål». Dere har nok alle blitt oversvømt av nyheter om valget det siste døgnet, så vi dropper gjennomgangen her. Poenget er: selv om menigmann har gått fra å være smittevernsekspert til ekspert på amerikansk samfunnsliv og politikk de siste to ukene, er det ikke lett å se inn i krystallkulen.

Videre til neste steg. Du forutså utfallet presist – nå venter markedsanalysen. Da utfallet av Brexit-avstemningen ble klart, falt FTSE100 5.6% på to dager. Det tok nøyaktig to dager til før børsen var på samme nivå som før valget, og på julaften samme år – 6 måneder etter valget – var børsen opp ytterligere 20%. Dette i et land som samtidig ble spådd en fattigere fremtid i møte. November samme år: Der flere spådde en negativ markedsreaksjon på Trump-seier, steg børsene dagen etter valget. Og de fortsatte å stige: USA-børsen gav 69% avkastning i perioden 8. november 2016 til februar 2020.

Tenk hvor mye tid som ble brukt på analyser av valget, sammenlignet med hvor mye tid som ble brukt på analyser av globale pandemier og kinesiske våtmarkeder.

Poenget er ikke at politikk er uviktig for markedene. Men hvor viktig er ikke lett å vurdere. Vi lever i en verden hvor det, noe tabloid sagt, er mange forståsegpåere. Ja, nå kaster jeg stein i glasshus. Aviskommentatorer skal rettferdiggjøre sin egen jobb, nyhetskanaler har timer å fylle, lobbyister blåser opp viktigheten av sine hjertesaker og analytikere må stadig finne nye narrativer for å engasjere investorer. Det gjelder å ikke henge etter i forståelse og spådommer. Samtidig er det trygt i den intellektuelle flokken og når man ikke rakk å grave seg ned i et emne fordi barna måtte hentes i barnehagen, er det kanskje lettere å gjengi man leste i avisen. Sakte dannes et konsensus og det seirende narrativet i markedet forsterkes.

Bevisst eller ubevisst bidrar mange til at hendelser blåses opp. Da Oslo Børs falt 1.1% ved børsåpning i går, meldte VG/e24 om «Kaos på børsen». På forhånd var det tenkt at valgresultatet kunne la vente på seg – slik det ofte gjør – og da passet det gjerne til historien skribenten hadde sett for seg. Det gav også en fin overskrift i store bokstaver som trakk oppmerksomhet. Men det var ikke kaos på børsen. Det siste året har vi hatt 54 dager med daglige bevegelser større enn 1% på Oslo Børs, og da tar vi ikke engang med intradag-bevegelser. Sånn circa 1 dag i uken har vi hatt dager hvor børsen har endt opp eller ned 1% eller mer. 20 minutter etter børsåpning var Oslo Børs tilbake til startpunktet, og dagen endte opp halvannet prosentpoeng.

For to måneder siden syntes narrativet i markedet å være at Trump-seier ville være bra for finansmarkedene. Det ville innebære lavere skatter over tid.

For én måned siden skiftet narrativet til at Biden-seier ville være bra for finansmarkedene. Det ville innebære en større støttepakke til økonomien på kort sikt, riktignok betinget av at Demokratene måtte få gjennomslag for dette i Senatet.

Da vi fikk resultatene i går, syntes markedet å ta det hele med ro. Joda, det var litt mer volatilitet enn vanlig i futures-markedet for USA-børsen (kontrakter på børsutviklingen som handles også da den vanlige børsen er stengt), og amerikanske statsrenter beveget seg en god del i løpet av dagen. Markedet reagerte tilsynelatende litt positivt på utsiktene til en mulig Biden-seier og finansiell stimulus. Men om det var det som drev markedet oppover, eller om det var et generelt lettelsens sukk over at valget er unnagjort, vet vi heller ikke. Da republikanerne vant for fire år siden, var reaksjonen positiv. I går var også reaksjonen positiv, selv uten en klar vinner. Nasdaq Composite steg i går 3.9%, mens S&P 500 steg 2.2%.

Hva de langsiktige effektene av den ene eller den andres politikk blir, er derimot vanskelig å si. Vi holder oss heller til den gode, gamle og kjedelige regelen om at tilstedeværelse i markedet over tid gir avkastning. Jeg vil derimot tørre å spå at når blesten rundt valget gir seg, kommer det nye temaer og historier som får markedets oppmerksomhet. Folk kommer til å rope kjøp og selg basert på grådighet og frykt, i lys av positive eller negative nyheter, innenfor eller utenfor menneskets kontroll.

Ingenting i livet er risikofritt, ei heller markedene. Men å holde blikket mot horisonten og de lange linjene anbefales. Steng ute støyen og sov godt om natten.

Markedsoppsummering, siste 5 dager

Kilder: Bloomberg, Borea Asset Management

Foto: Ben Schumin / Flickr