Logg inn

Innholdet på denne siden er markedsføring

toppbilde 20201211_Markedsoppdatering

Flat desemberstart, selektive tegn til eufori, mer gass på pengepolitikk, finansiell støtte og et spørsmål om utbytte

Etter betydelig oppgang i november, har markedet brukt de første 11 dagene av desember på å samle seg. Utviklingen har vært litt på den positive siden, dog uten de store svingningene. Likevel: Det er nok av saker og ting som skjer, og i dag tar vi en kjapp fot i bakken.
Markedet

Pengepolitikk: ECB økte i går rammene på sitt Pandemi-støttekjøpsprogram (PEPP) med 500 milliarder Euro, til en totalramme på 1850 milliarder Euro. Videre ble programmets varighet forlenget med minst ni måneder, til mars 2022. I sin pressemelding skriver ECB at «In any case, the Governing Council will conduct net purchases until it judges that the coronavirus crisis phase is over». Kjøpstakten er imidlertid noe lavere og ECB garanterer heller ikke at de vil benytte seg av hele rammen. Videre vil midler fra forfall av obligasjoner kjøpt under programmet reinvesteres til tidligst utgangen av 2023. Også kjøp under ECBs andre program, Asset Purchase Programme, fortsetter, med 20 milliarder Euro per måned. Fra Bloomberg tar vi med i dag denne fine oversikten over ECBs balanse, hvor obligasjonskjøp og billige langsiktige lån til bankene (TLTRO) nå utgjør over 5000 milliarder Euro.

Økonomisk støtte: Denne uken godkjente EU-ledere et budsjett på EUR 1800mrd, inkludert en pandemi-støttepakke på EUR 750mrd. Polen og Ungarn hadde ytret motstand mot pakken. I USA er republikanerne og demokratene fremdeles ikke kommet til enighet om støttepakken, som foreløpig er stipulert til å være på rundt 900 milliarder USD.

Brexit. Storbritannia og EU er fremdeles ikke kommet til enighet om en handelsavtale som kan overta for nåværende avtale ved nyttår. Derimot uttalte president i Europakommisjonen, Ursula von der Leyen, i går om at det mest sannsynlige utfallet nå er at partene skilles uten en ny avtale. Boris Johnson advarte torsdag britiske bedrifter om at de bør forberede seg på at det er en høy sannsynlighet for at ingen ny avtale kommer på plass.

Lokale tegn til eufori. «Party like it’s 1999». Delingsøkonomien er fremdeles hot og denne uken har DoorDash og AirBnB gått på børs. Mens DoorDash steg 86.8% på børsen første dag, kunne AirBnB skilte med en oppgang på 112.8%. Dette er den største oppgangen første dag noensinne, for et selskap som henter mer enn 1 milliard dollar, melder Bloomberg.

Andre deler av markedet reflekterer også hvordan verden er fylt av penger på jakt etter avkastning: 2020 har vært et rekordår for emisjoner i såkalte SPACs: «Special Purpose Acquisition Companies» er tomme skall-selskaper som henter penger for å gjøre oppkjøp. Fra Januar til oktober i år har det vært 165 børsnoteringer av slike selskaper, som er omtrent en dobling fra fjoråret, og en femdobling fra 2015. Og om du ikke vil bruke pengene dine på spekulative oppkjøp, kan det nye konvertible obligasjonslånet fra MicroStrategy være et alternativ: Selskapet henter i disse dager 550m dollar, hvor pengene skal brukes til å kjøpe Bitcoin. Etter boblen i 2017 og den påfølgende krasjen, har kryptovalutaen på nytt fått mye interesse det siste halve året, og har steget kraftig i pris.

Der avkastningen i enkelte markeder svinger mye, trives vi best i markeder hvor vi ser mye sunnere forhold mellom risiko og avkastning.

Å betale utbytte, eller ikke å betale utbytte – dét er spørsmålet bankinvestorer nå tenker på. Etter sterke oppmodinger (les: påbud) tidligere i år, utsatte europeiske banker utbyttebetaling for 2019. Norske banker trosset i større grad Finansdepartementets tvetydige signaler, og betalte noe redusert utbytte for fjoråret. Nå i kveld skriver Bloomberg at europeiske regulatorer vil begrense utbyttebetalinger til neste år til kun å gjelde de sterkeste bankene, og da med en øvre grense på 20% av årsresultatet for 2020. Torsdag uttalte Bank of England at de vil tillate utbetalinger på inntil 25%.

Dette er noenlunde i tråd med signalene vi tidligere har fått. ECBs Yves Mersch uttalte nylig til Financial Times at det vil være vanskelig å holde tilbake utbytte ut over 2020, som følge av juridiske årsaker og det faktum at eksempelvis britiske banker får løsnet sine restriksjoner. Samtidig skrev Bloomberg en artikkel denne uken som omtaler et forsøk på kompromiss om at banker får betale ut når de kan bevise at de er robuste nok til å stå imot fremtidige tap som følge av COVID.

Hos naboene våre i øst fikk vi nylig lignende signaler som i resten av Europa. Erik Thedéen, leder av svenske Finansinspektionen, antydet nylig at lønnsomme banker vil kunne få betale noe utbytte i 2021, dersom den økonomiske gjeninnhentingen fortsetter, og usikkerheten ikke øker.

Det er på tide med litt lettere underholdning: Merry Quizmas. Onsdag reiste vi fra Mauritius i Maskarenane til Milano i Lombardia, hvor mascarpone-osten står sterkt. Her ble Napoleon kronet til konge av Italia i 1805. Lenger øst i Landet finner vi forøvrig Napoli, hvor Diego Armando Maradona gjorde det sterkt.

Fra Milano setter du deg på en buss vestover. Langs kysten kjører du forbi en liten plass for de rike, og kommer etterhvert til en by som får deg til å tenke på Elon Musks visjoner. På brygga i byen hopper du på en båt, og etter et lite døgn på bøljan blå ender du opp i en by hvis norske navn også er navnet på grunnlaget for oljen. En filosof herfra vant en gang en Nobelpris, i ung alder. Han deler forresten fornavn med en amerikaner som også har vunnet en Nobelpris, sistnevnte en gang i løpet av de siste 40 årene. Hvilket land er du i, hva het filosofen og hva heter amerikaneren? Riktig svar kan sendes inn her.