Logg inn

Innholdet på denne siden er markedsføring

toppbilde Fortsatt sommergrønt

Fortsatt sommergrønt

Vi nærmer oss slutten av første halvår, og i markedet er det fortsatt sommergrønt. Fokuset forblir på inflasjon og den amerikanske sentralbankens respons.

Vi nærmer oss slutten av første halvår, og i markedet er det fortsatt sommergrønt. Fokuset forblir på inflasjon og den amerikanske sentralbankens respons. Federal Reserves møte for halvannen uke siden viste at medlemmene av den rentesettende komitéen nå ser for seg en tidligere renteheving enn for noen måneder siden. Uttalelser fra enkelte av medlemmene tolkes også «haukete», altså i retning strammere pengepolitikk. Forrige uke uttalte eksempelvis James Bullard (St. Louis Fed) at det er på tide å starte diskusjonen om når støttekjøpene skal reduseres, mens Robert Kaplan (Dallas Fed) sa at han ønsker å redusere støttekjøp «sooner than later». Samtidig uttalte John Williams (New York Fed) at han anser inflasjonen som midlertidig. Det var også budskapet til Fed-sjef Jerome Powell, som tirsdag deltok i en høring i den amerikanske Kongressen. Powell uttalte at han anser det som svært usannsynlig at inflasjonen vil komme til nivåene vi så på 1970-tallet («the great inflation»), og at en vedvarende inflasjon på 5% vil være uakseptabelt for sentralbanken. Se også vår nylige blogg, «Er inflasjonen kommet for å bli?».

Verdens aksjemarkeder synes å akseptere budskapet til Federal Reserve-sjefen. S&P 500, Stoxx 600 (Europa) og Oslo Børs steg hhv. 2.7%, 1.2% og 3% forrige uke. Joe Bidens infrastrukturplan bidro også til oppgangen, mot tampen av uken. Planen innebærer ytterligere 559 milliarder dollar til investeringer i infrastruktur, blant annet i veier, broer og bredbånd. På tampen av forrige uke uttalte Presidenten at han kun ville signere planen dersom den ble vedtatt sammen med en bredere pakke, som også inkluderte brede velferdstiltak («human infrastructure»). I løpet av helgen har Biden moderert dette utsagnet og sier nå at infrastrukturpakken kan godkjennes separat.

Også PMI-tall (innkjøpssjefs-indekser) støttet opp om et positivt bilde forrige uke. For Europas del kom PMI-tallene inn på høyere nivåer enn ventet, med totalmålingen på sitt høyeste nivå på over 15 år. Dette indikerer betydelig økonomisk vekst og gjeninnhenting. Spesielt industri-PMIen flyr høyt, på godt over 60-tallet. På landnivå leverte Frankrike marginalt svakere enn forventet, mens Tyskland lå noe høyere. At vekstmomentumet i Europas industrilokomotiv er bra, ble også understreket av den månedlige IFO-undersøkelsen forrige uke. Tyske bedrifter, spesielt produsenter av maskineri og elektronikk, melder om gode tider.

Det er ikke bare tyske bedrifter som har gode tider. Amerikanske banker besto torsdag sentralbankens stresstesting med god margin. Testene legger til grunn en kraftig økonomisk nedtur, blant annet i priser på næringseiendom, boliger og verdipapirer. I stress-scenariet estimeres det at de 23 bankene ville få et netto tap på 117 milliarder dollar. Dette ville redusere ren kjenekapitaldekning til 10.6% av risikovektede eiendeler, som likevel er godt over minstekravet på 4.5%. Med ståkarakter på testene er det duket for økte utbytter og tilbakekjøp fra de amerikanske bankene i tiden fremover. Analytikere i Barclays estimerer at utbytter og tilbakekjøp fra bankene kan beløpe seg til 200 milliarder dollar det kommende året, og kunngjøringene om dette er ventet å begynne denne uken.

Estimerte tap i stresstesten (hele rapporten kan leses her)

Også gode tider hos söta bror. Det er ikke bare regjeringsbytte som opptar våre naboer i øst for tiden. Svenskene har også vært gode på å dyrke opp Fintech de siste årene, og forrige uke ble det kunngjort at Visa kjøper selskapet Tink, for 2 milliarder dollar. Selskapet ble grunnlagt i 2012 og har 400 ansatte. Selskapet tilbyr diverse «open banking»-relaterte tjenester til over 3400 banker og kredittinstitusjoner, som dekker over 250 millioner europeiske kunder. Det er ikke den første eller største dealen fra et svensk finansselskap i juni: Tidligere denne måneden kunngjorde Klarna at det har hentet ytterligere 639 millioner dollar i finansiering. Emisjonen ble gjort til en verdsettelse av selskapet på 45.6 milliarder dollar. I mars ble selskapet verdsatt til 31 milliarder dollar.

Oljeprisene har fortsatt oppover den siste tiden, og i skrivende stund koster et fat Nordsjø-olje 75 dollar. Torsdag møtes medlemmene i OPEC+ og analytikerne venter at organisasjonen skal øke produksjonskvoten sin i august med en halv million fat/dag. Og mens prisene øker, har ikke amerikanske oljeprodusenter økt produksjonen like mye som man kunne fryktet. Forrige uke falt antall operative oljerigger og «fracking»-mannskap i USA. I helgen utførte USA også luftangrep mot Iran-støttet milits i Syria og Irak. Dette kan potensielt komplisere arbeidet med en ny atomavtale og en retur til det internasjonale oljemarkedet for Iran.

Fant olje. Amerikanerne som nylig gjennomførte en militærøvelse i Bulgaria fant derimot olje, om enn av en annen type. En video gjengitt av BBC viser en gruppe amerikanske soldater som i en nylig Nato-øvelse tok feil av et flyplassbygg og en privat solsikkeolje-fabrikk. Bulgarske myndigheter etterforsker saken. Ønsker dere alle en riktig fin og oversiktlig uke.